YALITIM NEDİR?

10-02-2022 12:21
YALITIM NEDİR?

Yalıtım Nedir?

 

Binayı ve bina içerisindeki herşeyi ses, su, nem, sıcak ve soğuğa karşı korumak için yapılan uygulamalara ve önlemlere yalıtım, başka bir ifade ile de izolasyon denilir. Binaların iç ve dış etkenlerden korunmasının en büyük yöntemi yalıtımdır.

Doğru ve düzgün yapılmış yalıtım çalışmaları, binalarda güvenli, gürültüsüz, huzurlu, mal ve can güvenliği açısından kaliteli bir ortam oluşturur. Isı, ses, su ve yangın yalıtımı uygulamaları, enerji tasarrufu, hava kirliliğini engelleme, konforlu bir yaşam, gürültüsüz sağlıklı mekanlar ve sürdürülebilir bir gelecek için olmazsa olmazlarımızdandır. Yalıtımlı binalarda yalıtımsız binalara göre %30 ila %50 daha az enerji kullanmakla birlikte bu da hane halklarının ceplerine ve doğalgaz gibi kaynakların ithal edilmesi sebebiyle ülke ekonomisine katkı sağlamaktadır.

 

Yalıtım Türleri Nelerdir?

 

1- Su Yalıtımı: Su yalıtımı binalara suyun zarar vermesinin önüne geçmek için yapılmaktadır. Temele, çatılara, duvarlara ve bina çevresine uygulanır. Su yalıtımı olmayan binalarda temelden gelen su, binada korozyona yol açabilir; bu durumda yapının direncini yani dayanıklılığını azaltır ve olası bir afette binanın yıkılma riski arttırır.

 

2- Isı Yalıtımı: Isı yalıtımı bina ve bina tesisatlarında yapılan uygulamalar ile sağlanır. Isı yalıtımı, binanın kullanım süresini uzatmayı, bina sakinlerine sağlıklı bir hayatı, konforlu mekanları, fatura giderlerini azaltmayı, kışın sıcak yazın serin olmayı sağlar. Mantolama ise ısı yalıtımı uygulamaları arasında en yaygın ve en çok tercih edilen ısı yalıtım uygulamalarından biridir.

  

3- Ses Yalıtımı: Ses yalıtımı binalarda ve sanayi ortamlarında oluşan yüksek ve rahatsız edici sesleri azaltmayı amaçlayan bir uygulamadır. Ses yalıtımı bina sakinlerinin huzur ve sağlığını en üst seviyede tutmayı amaçlar. Ses yalıtımı, makine, ekipman, tesisat ve duvarlara uygulanabilmektedir.

 

4- Yangın Yalıtımı: Yangın binalarda genellikle kontrol dışı gelişen ve ciddi zararlara yol açan bir olaydır. Yangın yalıtımı yangın çıkmasını önlemeye yönelik olacağı gibi yangın oluşması durumunda etkilerini en aza indirme konusunda da etkilidir. Yangın yalıtımı denildiğinde yangın çıkmasını kesinlikle önler gibi bir şey düşünmemek gerekir. Yangın yalıtımı, yangının oluştuğu senaryodada zararı en aza indirmek üzere uygulanabilmektedir. Çok katlı binaların artması ile birlikte önemli bir yalıtım uygulaması haline gelmiştir. Yangın yalıtımı konusundaki en önemli husus ise yangın yalıtımında kullanılacak malzemelerin TS ve uluslararası standartlara uygun olmasıdır.

Sitemiz üzerinden kaliteli ve onaylı birçok yalıtım yani izolasyon malzemesine ulaşabilir ve güvenli bir alışveriş gerçekleştirebilirsiniz.

Blog Etiketleri :
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.